Emma Carlsson Löfdahl (L) kommenterar varför hon hyrde en lägenhet av sin man. Foto: Pressbild/TT

Carlsson Löfdahl: ”Jag följde regelverket”

Uppdaterad
Publicerad

Den liberala riksdagsledamoten Emma Carlsson Löfdahl kommenterar nu, via mejl, uppgifterna till SVT om att ha fått maxersättning av riksdagen då hon hyrde en lägenhet av sin man. Carlsson Löfdahl menar att hon varit noga med att följa reglerna.

Det är Aftonbladet som i en granskning under måndagsmorgonen berättade om att den liberala riksdagsledamoten Emma Carlsson Löfdahl från Jönköpings län hyrt en bostadsrätt på Södermalm i Stockholm av sin egen man och att hon fått maximal ersättning på 8 600 kronor i månaden för detta. Sammanlagt betyder det 412 000 kronor i ersättning under mandatperioden.

Carlsson Löfdahl betalar 13 000 kronor i månaden i hyra till sin make, trots att den faktiska avgiften enligt Aftonbladet, är cirka 2 500 kronor.

Emma Carlsson Löfdahl säger till SVT att anledningen till att att hon hyr av sin man är att hon ville dela en lägenhet med sin mamma som hade svårt att hitta en lägenhet i Stockholm. Att använda riksdagens lägenhet som är avsedd för riksdagsledamöter var inte aktuellt.

– Enligt regelverket får man inte ha någon stadigt boende där och vi letade efter en gemensam lägenhet. Då det var svårt att hitta någon så erbjöd sig min make att köpa en lägenhet som vi kunde hyra av honom i andra hand. När vi delade lägenhet begärde jag enbart ersättning för min del av hyran, säger Löfdahl till SVT.

Ny granskning görs

Har du reflekterat över att upplägget kan uppfattas som tveksamt ur etisk synpunkt?

– Jag kontrollerade med ledamotsenheten innan vi gjorde denna lösning och de sa att det var helt enligt regelverket.

Varför köpte du inte själv en lägenhet?

– Därför att jag inte hade den ekonomin för att göra det.

Carlsson Löfdahl uppger vidare att hon under dagen fått stöd från sitt eget parti och att hon välkomnar att Liberalerna nu bett riksdagsförvaltningen göra en förnyad granskning av de underlag som hon lämnat in för utbetalning av ersättning för boendekostnader.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

L-ledamotens hyresersättning

Mer i ämnet