Chans till brittsommar i helgen

Publicerad

I södra Sverige kan det bli riktigt varm igen under lördagen, en klassisk brittsommardag med andra ord.

– Från Jönköping och söderut kan det bli temperaturer på dryga 15 grader, på vissa håll kanske upp mot 18–19, säger Marie Staerk, meteorolog på SMHI.

– Men det är i södra Sverige som sagt, upp över Norrland får vi lite lägre temperaturer så där räknar vi inte med brittsommar, säger Marie Staerk.

Enligt SMHI:s statistik finns faktiskt en antydan till något varmare väder i början av oktober, då begreppet brittsommar är aktuellt. Men troligen är det en slump att det historiskt sett kommit en liten temperaturhöjning runt Birgittadagen den 7 oktober.

– Det är ju omkring Birgittadagen som man brukar prata om brittsommar, säger Marie Staerk.

– Annars pratar man ibland om indiansommar, den är inte knuten till någon speciell dag.

Risken är också att brittsommaren är över till just Birgittadagen, för söndagens prognos ser inte lika rolig ut. Medan det väntas klart väder i norra Sverige drar ett regnområde in över norra Götaland och Svealand.

Fakta: Brittsommar

Definitionerna av brittsommar varierar något. Men normalt sett brukar begreppet brittsommar bara användas i samband med Birgittadagen den 7 oktober. Dagen har sitt ursprung i att påven helgonförklarade heliga Birgitta den 7 oktober 1391.

För att vädret ska kallas brittsommar behövs varma och soliga dagar omkring den 7 oktober, ibland finns också kravet på att det dessförinnan ska ha varit minst en period av kyligare och höstlikare väder.

Brittsommar är ett begrepp som förekommer enbart i Sverige och Finland. I Norge och Danmark har man i stället lånat in det uttrycket indiansommar från engelskan.

Indiansommar används även i Sverige om en varm och vacker period under hösten, men begreppet är inte knutet till en speciell dag i almanackan.

Källa: SMHI.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.