Hovrätten friar den chef som åtalats efter en dödsolycka på Pastejköket i Tranås 2015. Foto: SVT/TT

Chef frias i hovrätten efter dödsolycka på Tranåsföretag

Uppdaterad
Publicerad
En kvinna i 60-årsåldern omkom efter en arbetsplatsolycka på Pastejköket i Tranås. Platschefen åtalades för arbetsmiljöbrott och vållande till annans död, men friades i tingsrätten. Nu fastställer Göta hovrätt den domen.

Det var i oktober 2015 som kvinnan omkom efter att ha klämts i en maskin på Pastejkökets fabrik i Tranås. Efter olyckan åtalades fabrikens platschef för arbetsmiljöbrott och vållande till annans död. I Eksjö tingsrätt friades chefen från misstankar om brott.

Företaget dömdes i tingsrätten

Företaget, Atria Sverige AB, dömdes däremot för arbetsmiljöbrott och böter på en miljon kronor till staten. Företaget dömdes också att betala skadestånd till två av kvinnans anhöriga på 75 000 kronor vardera.

Åklagaren menade att även chefen borde ha dömts och överklagade domen till hovrätten. Göta hovrätt har nu kommit fram till samma slutsats som tingsrätten och fastställer därför domen. Hovrätten var enig.

Chefen får också ersättning från staten för sina rättegångskostnader på drygt 200 000 kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer