Hör Tomas Eliasson, gymnasiechef i Eksjö, berätta om hur skolan ska undvika att gå tillbaka till distansundervisning. Foto: SVT

Gymnasieskolor öppnar upp igen – så coronasäkrar de undervisningen

Uppdaterad
Publicerad

Länets gymnasier har vidtagit åtgärder för att undvika smittspridning av Covid-19. Det handlar om att hålla avstånd, god handhygien och att påminna om risken för smittspridning.

– Nu äntligen får vi sätta igång med vad vi kan kalla traditionell undervisning, det vill säga på plats i skolan, säger Tomas Eliasson, gymnasiechef i Eksjö.

Under vecka 34 startar undervisningen i länets gymnasier. En rundringning som SVT har gjort till de olika kommunernas gymnasier visar att skolorna förberett åtgärder för att minimera risken för smittspridning av Covid-19.

– Vi har glesat i klassrum, där vi har delat på bänkarna så att man sitter en och en, vi har handsprit i klassrummen. Det är många små saker, men som kan bli viktiga i sättet att vara och umgås, berättar gymnasiechefen Tomas Eliasson.

Kan hålla lektioner utomhus

Mycket av åtgärderna handlar om att informera elever och uppmana till att ta hänsyn och minimera risken för smittspridning.

Men konkreta åtgärder är till exempel att använda lokalerna så att det går att hålla avstånd, att planera lunchrasterna så att det inte behöver bli fullt i matsal och att handsprit ska finnas tillgängligt.

Om vissa lektioner kan hållas utomhus så ska lärarna försöka göra det, plexiglas monteras på vissa utsatta platser, till exempel vid café och i bibliotek.

Beredskap för distansundervisning

Om smittspridningen blossar upp igen och det kommer striktare riktlinjer från Folkhälsomyndigheten, hur tacklar ni det?

– Då gör vi som i våras, ställer om till distansundervisning. Då var vi inte förberedda lika bra som vi är nu. Det kommer inte vara populärt, men vi följer de rekommendationer som kommer, förklarar Tomas Eliasson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.