​Tobias Ludvigsson från Huskvarna är regerande svensk tempomästare. Foto: AP

Cykel-SM planeras i Jönköping

Publicerad

Cykeleliten kan komma till Jönköping i augusti. Då planeras nämligen svenska mästerskapen i tempolopp på landsvägarna utanför Lekeryd och Forserum. Men enligt arrangörerna Jönköpings cykelklubb har banan inte blivit godkänd än.

Henrik Marvig, sekreterare i styrelsen, uppger att förarbetena är gjorda och ansökan inskickad, men ärendet är nu på remiss och klubben har inte fått klartecken än att tävlingarna kan hållas.

– Varken Trafikverket eller länstrafiken såg bekymmer med banan. Vi har dock inte fått svar från länsstyrelsen än, säger han.

Ludvigsson hittade banan

Den planerade banan ska gå från Lekeryd och ner till Forserum, där den sedan går tillbaka. Sträckan är 1,6 mil.

Enligt Jönköpings-Posten är det ​Tobias Ludvigsson, Huskvarnabördig och regerande svensk mästare i tempolopp, som hittat banan.

– I framtiden är det tänkt att banan ska blir permanent. Vi vill att man ska kunna jämföra tider på sträckan, säger Henrik Marvig.

Hoppas på eliten

Men eftersom den ännu inte godkänts har Jönköpings cykelklubb heller inte börjat ta emot anmälningar till tävlingarna i augusti.

– Datumen är satta för att störa så lite som möjligt för proffscyklisterna, säger Henrik Marvig som hoppas att den svenska eliten kommer.  

Enligt planerna ska dam- och herreliten tävla den 14 augusti. Några dagar senare, lördagen den 17 augusti, är det tänkt att övriga ska köra banan, som exempelvis juniorerna. 

Så här sade Ludvigsson efter SM-guldet 2018:

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer