I klippet berättar hälso-och sjukvårdsdirektören Mats Bojestig när vi går från pandemi till endemi. Foto: SVT

Då kan länet gå från pandemi till endemi

Uppdaterad
Publicerad

Under de senaste veckorna har smittspridningen i Jönköpings län minskat, vilket gör att vi nu kan var på väg ut ur pandemin och i stället går in i en så kallad endemi.

Smittspridningen av covid-19 har under de senaste veckorna minskat i  länet, även antalet sjukhusvårdade minskar.

– Vi ser att det har minskat i smittspridningen och vi ser en tydlig minskning av patienter på vårdavdelningarna. Men på intensivvården är det fortfarande högt tryck och vi är beroende av att patienter vårdas på andra sjukhus. Vi hoppas på att vi kan se en minskning där om någon vecka, säger Mats Bojestig hälso- och sjukvårdsdirektör.

Corona Jönköping

Kan man se ljuset i tunneln?

– Ja, absolut, det hoppas vi verkligen. Det går inte att ropa hej än men vi har fått en bra vaccinationstäckning på de över 65 år och det börjar påverka vilka vi har inlagda på sjukhus nu, säger han.

Endemi

I länet kan vi nu vara på väg att lämna pandemin och gå över till endemi istället. Enligt Folkhälsomyndigheten innebär en pandemi att en ny typ av influensavirus sprids och smittar människor i stora delar av världen, något som oftast får stora konsekvenser i samhälle. En endemi innebär i stället att smittutbrott bara sker sporadiskt i begränsade delar av befolkningen.

– Under hösten kan man nog räkna med att vi inte är inne i en pandemi. Men det bygger på att vi hjälps åt nu och följer restriktionerna fram till midsommar åtminstone, så vi får ner smittspridningen. Hur bra det går hänger även på att vi vaccinerar oss, säger Mats Bojestig.

Samtidigt går det inte spikrakt nedåt med antalet som insjuknar. I Gislaveds kommun ökar smittspridningen igen efter två veckor med lägre antal nya fall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona Jönköping

Mer i ämnet