Arkivbild. I Mullsjö kommun finns ingen badplats som är tillgänglighetsanpassad. Foto: SVT

Dålig tillgänglighet vid badplatser

Publicerad

Sex kommuner i Jönköpings län har rullstolsanpassat mindre än hälften av sina badplatser och Mullsjö kommun uppger att de inte har någon badplats alls som är tillgänglighetsanpassad.

Det är omsorgsföretaget Humana som har gjort en enkätundersökning bland Sveriges kommuner om hur tillgängligheten för rullstolsburna ser ut. I Jönköpings län svarade sju av de tretton kommunerna.

Tillgänglighetsbarometern för 2019 visar att var sjätte kommun i Sverige inte har någon tillgänglig badplats alls. En av dess kommuner är Mullsjö.

– Det behöver inte vara särskilt dyrt att anpassa i alla fall några badplatser i varje kommun, säger Jonatan Arenius, tillgänglighetsansvarig på Humana.

Tillgänglighet innebär till exempel möjlighet att ta sig ut i vattnet, anpassade omklädningsrum och ett anpassat utedass.

Andel anpassade badplatser per kommun

Eksjö: 1-49 procent av badplatserna

Gislaved: 1-49 procent av badplatserna

Gnosjö: 1-49 procent av badplatserna

Jönköping: 1-49 procent av badplatserna

Mullsjö: Ingen av badbadplatserna

Tranås: 1-49 procent av badplatserna

Vaggeryd: 1-49 procent av badplatserna

Aneby: Ej svarat

Habo: Ej svarat

Nässjö: Ej svarat

Sävsjö: Ej svarat

Vetlanda: Ej svarat

Värnamo: Ej svarat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.