Karl-Magnus Johansson, fiskerikonsulent på länsstyrelsen i Jönköpings län jobbar hårt för att utrota solaborren från Bergadammen på Grännaberget. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Damm töms på vatten – främmande fisk måste bort

Uppdaterad
Publicerad

Bergadammen i Gränna har de senaste dagarna helt tömts på vatten, det eftersom den främmande fiskarten Solabborre som funnits i tusental i dammen måste bort.

Sedan i tisdags har räddningstjänsten varit på plats och pumpat vatten från Bergadammen på Grännaberget. Anledningen är att den främmande fiskarten Solabborre hittats i dammen. Solaborren är en främmande art som  gör en hel del skada i sin omgivning och klassas som ett invasivt skadedjur i EU.

– Om den kommer ut i andra sjöar här i området så kan den tränga undan andra fiskarter och till och med få dem att försvinna helt efter smittspridning, säger Karl-Magnus Johansson fiskerikonsulent på länsstyrelsen i Jönköpings län till SVT.

Hur tror du den hamnat här?

– Det är någon som har pytsat i fisken helt enkelt, säger Johansson och berättar att det är första gången ett så här stort antal solabborrar upptäckts i ett och samma vattendrag i Sverige. Tidigare har enbart ett exemplar upptäckts i en sjö i Kronoberg.

Polisanmäler händelsen

Då dammen är tömd på vatten och fiskarna är borta kommer området att få torka ut för att säkerställa att inga solabborrar finns kvar och förökar sig på nytt.

Länsstyrelsen kommer att polisanmäla att någon har lagt ut fisken eftersom det är förbjudet att sätta ut fisk utan tillstånd.

Dammen på Grännaberget är i stort sett torrlagd. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Karl-Magnus Johansson, fiskerikonsulent på länsstyrelsen i Jönköpings län jobbar hårt för att utrota solaborren från Bergadammen på Grännaberget. Foto: SVT
Solaborren måste bort från dammen i Gränna, sedan i tisdags har vattnet pumpats bort. Foto: SVT