Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Daniel Johansson med sin höghjuling. Modellen är från 1800-talet men denna cykel är nytillverkad. Foto: Sandra Wennergren/SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Daniel ska cykla 120 mil på höghjuling

Publicerad

Daniel Johansson från Nässjö tillbringar semestern på ett lite annorlunda sätt. Han ska cykla 120 mil på höghjuling för att samla in pengar till välgörenhet.

Han kommer starta hemifrån den 1 augusti med att först trampa till Borås och Göteborg. Sedan blir det söderut på Kattegattleden till Helsingborg, på Sydkustleden till Simrishamn och därefter på Sydostleden till Växjö och vidare ända hem till Nässjö igen. Resan är på drygt 120 mil och Daniel räknar med att det tar tio dagar.

– Det är en rolig utmaning. Jag tycker det är kul att cykla och vill gärna se de här cykellederna i södra Sverige och samtidigt göra en god sak, säger Daniel Johansson, som till vardags arbetar som ställföreträdande kompanichef i Eksjö.

Bidrag till välgörenhet

Daniel hoppas på att han kommer väcka uppmärksamhet på vägarna med sin höghjuling och på så vis kunna samla in minst 25.000 kronor till sin insamling hos Barncancerfonden.

– En cykelkompis till mig som hette Janne Paananen gick bort för 1 1/2 år sedan. Han hade också en insamling till Barncancerfonden och jag tänkte att jag fortsätter på hans bana.

Daniel Johansson kommer ha med sig all packning han behöver på sin resa på cykeln och i en ryggsäck. Övernatta ska han göra hos gamla och nya vänner eller i tält.

Van cyklist

Han är en rutinerad cyklist och har även varit ute med höghjulingen på långresa förut. Det var förra sommaren när han cyklade Vättern Runt.

Men varför cykla på en höghjuling?

Daniel Johansson är 43 år och bor i Nässjö.

– Ja, varför inte? Det är en fantastiskt rolig cykel och speciell att cykla på. Det är roligt även för dem som stöter på mig längs vägen, säger Daniel Johansson.

Hur reagerar folk när du cyklar förbi?

– De flesta bilister håller ut väldigt långt när de kör förbi. Många vinkar och stannar och tar kort, säger han.

”Lättare än det ser ut”

Daniel menar att det är mycket lättare än det ser ut att cykla på en höghjuling och att man kan lära sig det på ett par timmar.

– Det svåra är att ta sig upp och ner, säger han och visar att man ska ha en fot på fotstödet, sparka fart med den andra foten och sedan klättrar man upp.

Det verkar inte heller vara helt lätt att bromsa eftersom det endast är det lilla hjulet som har broms. Men Daniel har aldrig ramlat med höghjulingen och förhoppningsvis gör han inte det på detta äventyr heller.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer