Hugo Tham, som arbetar som kultur- och hälsoutvecklare vid Region Halland, höll i kurser under dagen. Foto: SVT

Dans på schemat för dementa

Publicerad

Med musik och rörelse vill man hjälpa patienter med demens att må bättre. Under tisdagen hölls en inspirationsdag för vård- och omsorgspersonal i Jönköpings län med temat dans för dementa.

Syftet med dagen var att ge deltagarna en inblick i varför och hur man på ett enkelt sätt kan använda sig av musik och rörelse i sina verksamheter.  

– Det är inte en danslektion, det är en upplevelsebaserad aktivitet som vem som helst kan göra, säger Hugo Tham som arbetar som kultur- och hälsoutvecklare vid Region Halland.

Aktuell forskning visar att musik och rörelse stimulerar hjärna på ett positivt sätt. Genom att få in mer dans i verksamheten hoppas man kunna ge patienter med demens en ökad livskvalitet.

– Jag hoppas och ser hela tiden att de mår väldigt bra av att få uppleva dans och rörelse och det är ett högre välbefinnande än förut, säger Hugo Tham.

Positiva effekter

På Blomstervägens demenscentrum i Gislaved arbetar man redan idag med dans i sin verksamhet och det har gett positiva effekter.

– Vi har ganska mycket dans alla redan, med fantastiska resultat. Jag är här idag för att få lite nya impulser. Och som Hugo säger ”Inget är rätt eller fel”, så det är bara att köra så länge man har roligt, säger Mimmi Svärd som arbetar som aktiveringssamordnare på Blomstervägens demenscentrum i Gislaved.

Arrangörer för dagen var Region Jönköpings län i samarbete med Region Halland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.