Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Experten Marit Eriksson ger sin förklaring till varför övervikt och fetma har ökat. Foto: SVT/TT

Därför är allt fler invånare i länet överviktiga

Publicerad

I Jönköpings län är en större andel av befolkningen överviktiga eller feta än riksgenomsnittet, och siffran har ökat de senaste åren. Hur kommer det sig? I klippet ger epidemiologen Marit Eriksson på Region Jönköpings län sin förklaring.

– Vi jobbar ganska mycket mot barn och ungdomar vad gäller övervikt och fetma, säger Marit Eriksson.

Fetman är ett av alla de jämförelsetal  kring vår hälsa som presenteras i den ny rapporten från Folkhälsomyndigheten och Sveriges kommuner och landsting, SKL. Rapporten Öppna jämförelser folkhälsa 2019 visar hur hälsan hos befolkningen ser ut, men också bakomliggande faktorer som påverkar den, exempelvis utbildning, sysselsättning, trygghet och levnadsvanor.

SVT rapporterade · Hur mår du?

Tack för att ni har delat med er av hur ni mår och era bästa tips! Nu stänger vi chatten för denna gång!
07.39
Har hundar, rör på mig mycket. Kommer ut på promenad och ett aktivt föreningsliv med brukshundsklubben
07.39
Jag har ont i en axel och känner mig lite hängig, på väg att bli förkyld? Tre gånger solhatt echinacea i brusform per dag och det brukar backa. Förstås måste det kombineras med sömn, det är bästa medicinen mot det mesta. Skippa tv-serierna en kväll och du kan lämna bort värkmedicin om du får en längre natt.
07.48
Var nog 15 år sedan jag var sjuk eller skadade mig. Tränar varje dag och äter till största del en vegetarisk kost. Mår bra rent allmänt.
07.51
Bra tack! Själv?
Jo tack! Helt okej här med! Mvh Hanna, reporter
08.01
ligger och googlar på gastric bypass och typ fettsugning på nätet om kvällarna, men det verkar så sjukt jobbigt att genomgå operation. går så lätt upp i vikt, men nu har jag ska börja på en pulverdiet för att försöka tappa vikt snabbt, sen vet jag inte...
08.01
Är lite överviktig då jag jobbar som bussförare och då är det lätt att lägga på sig några kilon för mycket med allt stillasittande.
08.01
Mår alldeles utmärkt, tack!
08.01
Jotack! Rätt hyfsat. Ska väl egentligen inte klaga
08.28
Det här med plötslig snö gör mig deprimerad. Igår var jag glad - idag deppig. Jobbigt när det går upp och ner!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer