Därför åskar det mer i Jönköpings län

Uppdaterad
Publicerad

Kostnaderna för åskskador är i Jönköpings län näst störst i landet. Länet är ett av de mest åskdrabbade områdena i landet. Hör SVT:s meteorolog Joel Mellin berätta varför och hur man kan skydda sig.

Statistik från Länsförsäkringar visar att Jönköpings län ligger i topp när det gäller faktiska kostnader för åskskador under de senaste tio åren – 101 miljoner kronor har betalats ut av Länsförsäkringar för skador orsakade av åska 2008-2017.

Om man tar hänsyn till länens storlek ytmässigt – då toppar istället Kalmar län kostnadsligan, med Jönköpings län som tvåa. Den faktiska kostnaden är i Kalmar län 74 miljoner kronor, men ytan än mindre.

Vanligast är att åskan orsakar elfel och förstör elektronik. De flesta skador orsakas av att kraften från blixten leds in i byggnader genom ledningarna och går in elektronik som är ansluten till el-nätet; datorer, modem, tv och tillbehör. Laddstationer till robotgräsklippare och elbil är också utsatta.

Alla elprylar en risk

Allt som är anslutet till elnätet under ett åskoväder är i riskzonen, även vitvaror som kyl och frys så de får du kolla att de fungerar efter att ovädret dragit förbi. 

Om blixten slår ner kan det dessutom bli skador som upptäcks långt senare, när till exempel elen slås på för att börja värma upp huset framåt hösten. Isoleringen på kablarna kan till exempel vara skadad vilket kan orsaka allvarliga elfel och bränder.

– Men det går att minska risken betydligt för tråkiga följder av åska med enkla åtgärder. Husägare bör installera överspänningsskydd och jordfelsbrytare och alla bör dra ur strömkontakter och laddare under åskoväder, säger Johan Litsmark, naturskadespecialist på Länsförsäkringar.

Naturskadorna ökar

Försäkringsbolagen konstaterar att kostnader för naturskador ökar.

– Det går ju i takt med klimatförändringarna. Forskarna säger ju att vi måste förbereda oss på fler extremväder av olika slag, storm, värmebölja, skyfall och så vidare, konstaterar Johan Litsmark, naturskadespecialist på Länsförsäkringar.

Han menar också att vi borde tänka bättre på hur vi bygger hus idag. För många gånger byggs hus på olämpliga platser.

– Vi vill ju gärna bo nära vatten, men det är riskabelt. Vi konstaterar att det byggs alltmer nära vattendrag och i områden som saknar naturlig avrinning.

Så undviker du åskskador

* Låt elektriker installera överspänningsskydd och jordfelsbrytare.

* Ha fungerande brandvarnare och brandsläckare.

* Dra ur kontakter till elektronik som tv, dator och modem, robotgräsklippare med mera.

* Ladda inte elbil, mobil och annan elektronik under åskoväder.

* Använd aldrig lampor, kontakter, sladdar eller elektriska apparater som verkar skadade, luktar eller låter konstigt efter ett åskoväder.

* Kontrollera regelbundet att jordfelsbrytare, brandvarnare och brandsläckare fungerar.

Källa: Länsförsäkringar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.