Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Generellt sett var valdeltagande lägre i hela länet men i områden där det bor många med utländsk bakgrund var det desto färre som röstade. I klippet kommenterar statsvetaren Marco Nilsson vad det kan bero på. Foto: Irma Hellman/SVT

Ett högt tonläge i debatten kan ha avskräckt väljarna

Uppdaterad
Publicerad

Än så länge har det inte hunnit göras några större analyser om varför valdeltagande sjunkit sedan valet 2018. Men statsvetaren Marco Nilsson, verksam på Jönköping University, tror att det höga tonläget under valrörelsen kan ha avskräckt en del väljare från att rösta.

En annan möjlig orsak till att röstberättigade avstår från att rösta kan enligt Marco Nilsson vara att det varit stort fokus på sakpolitiken. Därför blir det mindre uppenbart vad som skiljer partierna åt.

Om sakpolitiken står i fokus – blir det inte ännu viktigare att säga sitt då?

Val 2022 Jönköpings län

– Det är sakpolitiken som ofta styr människor när de röstar. Men om skiljelinjerna samtidigt försvinner blir det mindre uppenbart och man känner sig inte lika motiverad att gå och rösta.

Generellt sett var det lägre valdeltagande i hela länet men i områden där det bor många med utländsk bakgrund var det desto färre som röstade – i klippet kommenterar Marco Nilsson vad det kan bero på.

En grundbult i demokratin 

Nationellt sett sjönk valdeltagandet från ungefär 87 procent till 84 procent. I Jönköpings län sjönk valdeltagandet i riksdagsvalet totalt med knappt två procentenheter.

Enligt Marco Nilsson har Sverige fortfarande ett högt valdeltagande i internationella jämförelser, men en negativ trend innebär ett hot mot demokratin.

– Om valdeltagandet minskar innebär det också att grunden för samhället hotas, säger han.

Forskningen tar vid

Nu blir det enligt Marco Nilsson viktigt att forska kring orsakerna till den ”negativa trend” som ett lägre valdeltagande innebär.

– Det är viktigt att förstå varför valdeltagandet har minskat så mycket och försöka förstå hur vi kan motverka det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022 Jönköpings län

Mer i ämnet