Foto: Linda Mathillas/SVT

Därför kunde vindkraftverket rasa

Uppdaterad
Publicerad

Det var skruvar som inte hade kunnat dras åt tillräckligt som låg bakom det dramatiska vindkraftshaveriet söder om Vetlanda på julafton 2015. Det konstaterar Statens Haverikommission som i dag blev klar med sin rapport om den uppmärksammade olyckan.

Det var tidigt på julafton 2015 som en lantbrukare hörde ett högt metalliskt ljud från vindkraftparken i Lemnhult, ett par mil söder om Vetlanda. Samtidigt gick larmet till det företag som hade hand om servicen att elen hade brutits.

På plats kunde reparatörerna konstatera att det 185 meter höga verket hade brutits av, och bara den understa sektionen stod kvar. Inga människa skadades dock av fallet.

Skruvar inte åtdragna

Redan tidigare har man konstaterat att de skruvar som höll ihop sektionerna hade utmattats. Men på onsdagen kom alltså svaret på varför detta skedde, i en diger rapport från Statens Haverikommission. Enligt utredningen har helt enkelt skruvarna inte varit ordentligt åtdragna.

– Skruvarna har inte varit skyddade från väder och vind före och under monteringen. Det har orsakat rost och att smörjmedlet  försvunnit, och därför har man inte kunnat dra åt ordentligt, säger Jonas Bäckstrand, ordförande för Haverikommissionen till SVT Nyheter Jönköping.

Det faktum att skruvarna inte hade dragits åt så mycket som egentligen krävdes, innebar att till exempel vibrationer i vindkraftverket ökade belastningen och slitaget, vilket ledde till materialutmattningen.

Olyckan är ovanlig och har följts med stort intresse från branschen.

– Jag har aldrig hört talas om något liknande med ett vindkraftverk i Sverige, men samtidigt är det ju en ganska ny bransch, säger Jonas Bäckstrand.

– Det är därför viktigt att branschen tar till sig av detta så att man inte gör om misstaget som skedde i vindkraftsparken utanför Vetlanda.

Flera andra brister

Samtidigt konstaterar haverikommissionen flera andra brister som bidrog till olyckan, bland annat att inte instruktionerna för monteringsarbetet följdes ordentligt, och att den montör som genomförde den slutliga förspänningen av skruvarna  saknade erfarenhet av sådant arbete. Han hade inte heller gått tillverkarens interna kurs. Även detaljer som hur verktygen användes spelade viss roll.

Haverikommissionen lämnar nu en rad säkerhetsrekommendationer för att undvika fler liknande olyckor framöver, till såväl tillverkare som kontrollmyndigheter.

Kommer det här leda till några åtgärder, att man kontrollerar andra vindkraftverk nu?

– Det är inte en fråga för oss utan snarast för respektive tillsynsmyndighet och för de som bedriver den här typen av verksamhet, säger Jonas Bäckstrand.

Men rekommenderar ni kontroller?

– Nej, utan vi har utrett just den här olyckan. Men vi har också försökt få spridning av rapporten till olika länsstyrelser i Sverige för att man ska få till sig informationen. Det är viktigt att nå ut till branschen också, så att de själva kan göra en bedömning hur det ser ut i deras vindkraftparker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.