Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör varför Samuel Godrén (SD), regionråd, vill prioritera svenska medborgare i vården i regionen. Foto: Gustaf Söderström/SVT

Därför vill SD i regionen begränsa vården för asylsökande

Uppdaterad
Publicerad
Val 2022Valkompass

SD skiljer ut sig från övriga partier i regionen när det gäller vilken vård asylsökande ska få. Partiet trycker på att svenska medborgare – samt personer som jobbat två år i Sverige – ska prioriteras.

I klippet berättar regionrådet varför han tycker att svenska medborgare ska prioriteras i vården.

I lagtexten står det att asylsökande har rätt till ”vård som inte kan anstå”. SD tycker det begreppet är luddigt och för generöst och vill därför ändra det till att asylsökanden har rätt till ”akutvård”. Partiet vill i praktiken ta bort en del av den vård som ges till asylsökande idag.

– Det kan handla om alltifrån stora operationer till mindre ingrepp. Det är inte rimligt att ge den vården om man inte vet om personerna får stanna i Sverige eller inte. Däremot ska alla ha rätt till akut vård, säger Samuel Godrén (SD), regionråd.

SD menar också att otydligheten i begreppet ”vård som inte kan anstå” kan skapa etisk stress hos läkare.

– Det är svårt för läkare att tolka vilken vård som ska ingå. Därför är det bättre att hålla sig till akutvård, säger Samuel Godrén (SD).

Begreppet vård som inte kan anstå är avsett att vara en utvidgning av den vård som definieras som omedelbar och omfattar:

• Vård och behandling (inklusive följdinsatser) av sjukdomar och skador där även en måttlig fördröjning kan innebära allvarliga följder för patienten

• Vård som ges för att motverka ett mer allvarligt sjukdomstillstånd

• Vård för att undvika mer omfattande vård och behandling

• Vård för att minska användningen av mer resurskrävande akuta behandlingsåtgärder

• Vård för personer med särskilda behov (tortyr, allvarliga övergrepp, trauma) bör bedömas särskilt omsorgsfullt

• Hjälpmedel vid funktionshinder om inte patienten kan få tillgång till det på annat sätt.

Vilken vård som inte kan anstå för en patient får avgöras i det enskilda fallet av den behandlande läkaren (prop. 2012/13:109 s.19) eller tandläkaren.

Källa: Socialstyrelsen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Regionvalet 2022 Jönköpings län

Mer i ämnet