Rahima och Naima är två av deltagarna i projektet för sysselsättning, integration och arbetsmarknad. Nu lär de sig svenska, se Rahima berätta om det i klippet ovan. Foto: SVT

De lär sig svenska på camping i Sävsjö för att komma in på arbetsmarknaden

Publicerad

Nu får flera utlandsfödda och andra människor som har svårt att komma in på arbetsmarknaden stöd genom att jobba på Sävsjö camping. Ett projekt som Sävsjö kommuns SIA-enhet tror kommer bli lyckat. 

Sedan början av 2021 hyr kommunen Sävsjö camping och nu när det är möjligt att boka plats på campingen får deltagare i projektet vara på plats där en del av dem handleds i svenska och lär sig om arbetsmarknaden.

Rahima Mohammadi är en av deltagarna i projektet som leds av Sävsjö kommuns SIA-enhet, sysselsättning, integration och arbetsmarknad.

– Jag tycker om att prata svenska, men det är lite svårt, säger hon.

Olika typer av människor kan delta

SIA-enheten har haft svårigheter att hjälpa deltagare vidare till arbetslivet på grund av pandemin.

– Vi startade projektet för att vi inte ville tappa ett år till på grund av pandemin. Vi var nära att göra det i år med vad gäller möjligheten att gå vidare språkligt och möjligheten till att fördjupa sin kompetens och göra en bra genomförande plan, säger

Men är det bara utlandsfödda som får den här möjligheten?

– Nej, nej. Alla människor som står långt ifrån arbetsmarknaden kan komma till oss på jobbhuset men man måste ha ett uppdrag som kommer från arbetsförmedlingen eller ekonomiskt bistånd, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.