Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Om fängelset byggs i Kärda blir paret Andersson närmsta grannar. Och i Hörle bor Ann Hellström intill. Alla tre ser helst att etableringen sker någon annanstans. I klippet berättar de varför. Foto: SVT

De kan bli grannar med det nya fängelset

Uppdaterad
Publicerad

Kärda och Hörle är två av de orter i Värnamo kommun där det nya fängelset kan byggas. Men bland ortsborna råder stor tveksamhet till etableringen, särskilt hos de allra närmsta grannarna.

Om Kriminalvården väljer Kärda som plats för fängelset kommer Sven och och Monica Anderssons närmaste omgivning förvandlas drastiskt.

– Den vägen vi står på nu skulle bli tillfartsväg för all byggtrafik. Den ligger en meter från vår tomtgräns och 15 meter från vårt sovrumsfönster, säger Sven Andersson.

Skeptiska ortsbor

Även den ökade trafiken när fängelset är klart att tas i bruk oroar hans hustru Monica. Och hon säger att de inte fått någon som helst information från kommunen om att platsen är ett alternativ för etabableringen.

– Det är oerhört nonchalant.

Även kärdabon Jessica Beijar är skeptisk.

– Utsocknessamhällena är redan lite drabbade, att folk inte vill bo där. Man vill inte pendla och så vidare. Ett fängelse vet man ju inte hur det påverkar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jessica Beijar bor i orten Kärda som har cirka 350 invånare. Foto: Jonas Tubbin / SVT

”Inte så roligt”

Värnamo kommun har presenterat fyra tänkbara platser för fängelset. Det är nu upp till Kriminalvården att välja en av dess. Förutom Kärda står alternativen mellan Stomsjö som ligger i anslutning till Värnamo stad, Bor och Hörle.

Om det blir Hörle kommer Ann Hellström att ha fängelset i skogen på andra sidan vägen sett från sin hästgård. Och även hon skulle hellre se att de väljer en annan plats.

– Det är ingen höjdare. Det känns lite för nära. Ett fängelse klingar inte så där jätteroligt.

Men det kan ju bli ett lyft för Hörle med fler arbetstillfällen och mer folk i omlopp?

– Det kan bli mycket konstigt folk i omlopp också kanske, så nej jag tycker nog inte att det är så trevligt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer