Det nya omklädningsrummet vid Storsjön i Forserum målas av elev på Rosenholmsskolan. Foto: Jonas Tubbin

De målar för att minska sabbet

För att minska skadegörelsen på det nybyggda omklädningsrummet vid badplatsen vid Storsjön i Forserum målas nu väggarna av elever på Rosenholmsskolan.

– För ett tiotal år sedan målade elever från skolan motivmålning i en vägtunnel i Forserum och där har det inte alls blivit mycket skada, säger Håkan Nordborg i Forserums IF:s Old boys, som sköter badplatsen under sommaren.

Målar motiv

Eftersom de sett att klottret och skadegörelsen minskat i den målade tunneln ville de göra samma sak med det nybyggda omklädningsrummet vid badplatsen.

– Det är ju lite tråkigt med betong bara, så vi håller på att dekorera det nu, säger Yvonne Vigren, bildlärare.

Vad ska det bli för någonting?

– Det ska bli en sommaräng, tänkte vi.

Under onsdagen hade eleverna i årskurs sju bildlektion ute i det fria. Halva gänget på förmiddagen och andra halvan under eftermiddagen.

– Det blir i dag som vi kommer att vara här, men vi kanske fortsätter i höst med att måla de andra väggarna, säger Yvonne Vigren.

Målar hjärtan

En av eleverna, Alicia Larsson, målade två hjärtan till ingången av tjejernas omklädningsrum för att leda besökarna rätt. Och att måla på väggar var något som tilltalade henne.

– Det var faktiskt väldigt roligt, det är annorlunda. När man målar på papper måste man hålla i det hela tiden, här behövs inte det.

Medlemmarna i Forserums IF:s oldboys, som klipper gräs och sköter badplatsen sommartid, hoppas och tror nu att det robusta omklädningsrummet med den vackra utsmyckningen får vara ifred för skadegörare.

Eleverna själva är lite mer skeptiska.

– Ska jag vara ärlig tror jag faktiskt att det är någon som kommer att måla dit något dåligt, säger Ruben Gunnarsson, som målade en stor blomma på väggen.

Men du hoppas att det får vara kvar i ganska bra skick ändå?

– Ja, det hoppas jag så klart.

– Det är många som gillar att förstöra, men jag hoppas verkligen att det kommer att sitta kvar, säger Alicia Larsson.

Och Håkan Nordborg, en av old boysen,gillade konstverket som växte fram på väggen.

– Nu kan vi njuta av att titta på den målade väggen när vi ligger på vår fina playa.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer