Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En ensamstående mamma i Nässjö kommun berättar i klippet hur hon reagerar på regeringens besked om elstödet. Foto: Emma Johansson/SVT

Hon missar elstödet: ”Sparkar på den som redan ligger ner”

Uppdaterad
Publicerad

Nyligen kom beskedet att elstödet betalas ut under nästa år. Men också att de som har försörjningsstöd inte får ta del av pengarna. SVT Jönköping har träffar en ensamstående mamma i Nässjö kommun som är ledsen över beskedet.

Elstödet betalas ut för att kompensera ett ovanligt högt elpris den senaste tiden. Även personer med försörjningsstöd får pengarna, men då ska kommunerna i samma omfattning sänka försörjningsstödet, enligt en promemoria från regeringen.

– Har du två inkomster och lever bra med hög elkostnad för att du har massa grejer igång så får du bidrag. Men jag som lever med två ljuskällor och ett ganska kallt hus för att klara mig får ingenting, säger kvinnan i Nässjö kommun.

”Ser orättvist på samhällsklasserna”

Hon väljer att vara anonym för att skydda sitt barn. Hon har varit multisjuk sedan flera år och behöver hjälp från socialtjänsten varje månad för att kunna betala sina kostnader.

– Nu senast bad jag om extra pengar för att kunna köpa skor och varor från apoteket. Men det var blankt nej på det. Så jag hade verkligen behövt lite extra, säger hon.

Men alla extrapengar ska ju räknas som inkomst och reglera försörjningsstödet, kan du köpa att det funkar så nu också?

– Jag kan köpa att det är lagstadgat. Men inte att Sveriges regering ser så orättvist på de olika samhällsklasserna.

Under år 2020 höjdes bostadsbidraget till barnfamiljer tillfälligt och då var det valfritt om kommuner ville låta personer med försörjningsstöd ta del av de extra pengarna. Nässjö kommun valde då att inte göra det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.