Under lördagen samlades en lite grupp människor för att sko-strejka för miljön. I klippet kan du höra en av deltagarna, Ewelina Axell berätta om varför de sko-strejkar. Foto: Fredrik Weibull SVT

De skostrejkar för miljön

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen samlades en liten grupp människor på Hoppets torg i Jönköping för att strejka för miljön.

På Hoppets torg stod ett tjugotal skor och en del skyltar med texter om att värna om miljön. Initiativet kommer från SaturdaysForFuture och de kallar det för skostrejken.

– Vi vill uppmärksamma att vi måste ändra på vårt sätt som vi lever med tanke på klimatförändringarna, därför gör vi en skostrejk, säger Ewelina Axell som är en av deltagarna i strejken.

Ewelina Axel var en av deltagarna i sko-strejken på Hoppets torg i Jönköping. Foto: Fredrik Weibull SVT

Ewelina Axell menar att coronapandemin varit positiv för miljön, därför tycker hon att det är extra viktigt att strejka.

– Vi vill att man ska passa på att göra de omställningar som behövs för miljön, nu när vi märker de positiva fördelarna med corona för miljön. Många förändringar som tidigare har sagts vara omöjliga har genomförts nu, säger hon.

Runt om i landet

På över 40 platser från norr till söder annordnas samma strejk.

I varje kris finns en möjlighet att skapa ett bättre samhälle. I en tid när människor inte får samlas i stora grupper blir skostrejken ett sätt att påminna politiker om alla människor som de senaste åren engagerat sig för en snabb omställning för att lyckas med Parisavtalet, skriver Pia Björstrand talesperson för Klimataktion i ett pressmeddelande.

– Varje svensk förbrukar i snitt tio gånger mer koldioxid än vad jorden klarar av och vi svenskar konsumerar tillsammans motsvarande 4,2 jordklot per år. Våra folkvalda måste ge oss förutsättningar att leva ett hållbart och tryggt liv, skriver Petra Palmén på SaturdaysForFuture och initiativtagare i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.