Foto: Region Jönköping/White Arkitekter AB

De tar hem jätteaffär när Ryhov byggs ut

Uppdaterad
Publicerad

Om tre år ska tillbyggnaden av länssjukhuset Ryhov vara klar, ett projekt som kostar nästan en miljard kronor. I dag måndag tecknade regionfastigheter avtal med byggföretaget NCC som ska vara totalentreprenör.

– Detta är ett av våra största byggprojekt sedan länssjukhuset Ryhov byggdes för snart 30 år sedan. Vi gör det för att få mer och bättre anpassade lokaler, bättre flöden i vården och för att möta framtidens behov av sjukvård, säger fastighetschef Tomas Calmviken på regionfastigheter.

Bygget av en helt ny huskropp, D1, på 34 000 kvadratmeter intill länssjukhuset Ryhovs huvudbyggnad beräknas kosta 973 miljoner kronor, utöver inredning och utrustning.

Arbetet startar i december

 – Vi räknar med att bygglovsprocessen ska vara klar i december 2017 och då kan också etablering ske av byggarbetsplatsen, där som mest 150-200 byggare kommer att arbeta samtidigt. Planerad byggtid är cirka två år och nio månader, säger byggprojektchef Thomas Svärd.

Målsättningen är att den första inflyttningen ska kunna ske i januari 2020, då det översta sjätte planet ska stå klart för de studenter som läser läkarprogrammet vid Linköpings universitet med Jönköping som studieort.

– Resterande verksamheter kommer sedan att flytta in i huset successivt under 2020, säger Thomas Svärd.

Den nya byggnaden vid Ryhov kommer förutom utbildningslokaler bland annat att innehålla en ny och utökad akutvårdsavdelning, rehabiliteringscentrum, dialysenhet, mammografi, två medicinska vårdavdelningar samt dagsjukvård för medicinkliniken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.