Foto: White Arkitekter

De vann tävlingen om kallbadhuset i Jönköping

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen presenterades vinnaren av arkitekttävlingen om kallbadhuset på Strandängen. Av de fem förslag som var med i slutkampen var det White Arkitekter från Malmö som kammade hem segern.

Vätterhem och Tosito har planer på att bygga ett kallbadhus tillsammans i det nya bostadsområdet på Strandängen, därför anordnade de ett projekt där arkitektkontor i landet fick skicka in sina förslag. På tisdagen presenterades resultatet av den arkitekttävling.

– Detta var det mest kompletta förslaget. Det tog hänsyn till omgivningarna, naturen och smälter mest in, Henrik Möller bygg- och upphandlingschef Vätterhem.

Utmaningar med bygget

Trotts att det nu finns en ritning på kallbadhuset, så finns det vissa utmaningar med att bygga på vättern.

– Vättern är ganska vild. På sommaren kan det blåsa väldigt mycket. På vintern har vi is som kan vara problem. Vi har gjort en genomgång av konstruktionen och vi tror att det ska funka med det här förslaget.

Ska vara öppet för alla

Josef Wiberg som är ansvarig arkitekt på White i Malmö berättar att det är väldigt stort för dem.

–  Det känns jättebra. Vi är otroligt stolta och glada för att vi får chans att göra det här projektet. Vi har velat skapa ett kallbadhus som är öppet för alla. Vår tanke är att det ska finnas möjlighet för de som inte är kallbadare att vara där också, säger Josef Wiberg.

Enligt Henrik Möller kommer Kostnaden för kallbadhuset beräknas till 10-15 miljoner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.