Det råder delade meningar om hur förtroendekrisen mellan vårdpersonal och ledning ska lösas hos arbetsgivare, fack och politiker. Fr v Mats Bojestig, hälso-och sjukvårdsdirektör, Irene Sjövall Sanned, Vårdförbundet Jönköping, Rachel De Basso, regionråd (s). Foto: Gustaf Söderström/SVT

Delade meningar om hur förtroendekrisen i regionen ska lösas

Uppdaterad
Publicerad

När det gäller förtroendekrisen mellan vårdpersonal och regionledningen så vill nu ledningen förbättra dialogen med medarbetarna. Men facket menar att det också krävs ekonomisk kompensation för att lösa situationen.

Regionrådet Rachel de Basso (s) hade kallat till ett extra presidiemöte för nämnden för folkhälsa och sjukvård med anledning av de olika uppfattningar som kommit fram om situationen på intensiven på Ryhov i Jönköping under coronapandemin. Fack, arbetsgivarrepresentanter och verksamhetschefer var inbjudna för att ge sin syn på situationen. Idag hölls mötet och det blev längre än de två timmar som var avsatta.

– Min bild är att det har funnits brister i kommunikationen kopplat till ledarskapet. Därför ger vi nu regionledningen i uppdrag att se över arbetsmiljön, involvera medarbetarna mer och förbättra samverkan med facket, säger Rachel De Basso, regionsråd (s).

Corona Jönköping

Facket vill ha ersättning

Facket välkomnar förslaget men menar fortfarande att det också krävs ekonomisk kompensation för sommarens flyttade semestrar för vårdpersonalen för att lösa förtroendekrisen.

– Om vårdpersonalen nu ska kavla upp armarna igen för att lösa den vårdskuld som uppstått i och med coronapandemin så måste arbetsgivaren betala sig ur den här situationen, säger Irene Sjövall Sanned, ordförande Vårdförbundet avdelning Jönköping.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona Jönköping

Mer i ämnet