Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Jörgen Ruther, verksamhetsledare på Sam-hjälp, vad ukrainarna önskat sig som organisationen inte skickat tidigare.

Den 23:e lastbilen till Ukraina fylls med julklappar från Jönköpingsborna

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen reste den 23:e lastbilen med material till Ukraina från Jönköping sedan kriget bröt ut i februari. Denna gången lastades över 900 julklappar från Jönköpingsbor och lokala företag och organisationer.

– Den är fantastiskt att se sådan medmänsklighet, säger Jörgen Ruther, verksamhetsledare på Sam-Hjälp.

Lastbilen styr nu mot staden Berdichev som ligger ungefär 20 mil väster om huvudstaden Kiev. Där finns ett distributionscenter som tar emot material från länder som vill stöjda Ukraina. Dit kommer lastbilar och minibussar med material och förnödenheter varje dag.

– Ukrainarna har gjort ett heroiskt arbete att se till att materialet har kommit dit det verkligen behövs till 50 olika platser inne i Ukraina, säger Jörgen Ruther.

Julklappar, mat och hygienartiklar

Genom Sam-hjälps kontakter i Ukraina får organisationen reda på vad det ukrainska folket behöver. Lastbilen förväntas väga cirka 20 ton när den är färdigpackad. I lasten finns bland annat dieselvärmare, hygienartiklar, mat och julklappar. Merparten av julklapparna ges av privatpersoner men också av lokala företag och organisationer.

Hur vet ni att materialet kommer fram ordentligt?

– Vi har goda kontakter med våra mottagare. Vi får bilder och andra rapporter som tyder på att materialet kommer fram, säger Jörgen Ruther.

I klippet berättar Jörgen Ruther vad ukrainarna önskat sig som de inte skickat tidigare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jönköpings län och kriget i Ukraina

Mer i ämnet