Monica Lund går ofta och äter på ett äldreboende nära hennes hem och hon är mycket missnöjd över att en maträtt tagits bort från menyn. Foto: Ellinor Eke-Göransson/TT

Endast en maträtt serveras på äldrevården – ”Inte människovärdigt”

Uppdaterad
Publicerad

Äldrenämnden har beslutat att ta bort en maträtt så att enbart en rätt serveras på restaurangerna på äldreboendena i Jönköpings kommun. Beslutet har rört upp mycket känslor. Många av de äldre menar att maten visserligen är väldigt god, men att det borde vara en självklarhet att det åtminstone finns en valmöjlighet på menyn.

Monica Lund är en av de som brukar gå till restaurangen som serverar mat till pensionärer till ett bättre pris. Där möter hon upp vänner som hon äter lunch tillsammans med.

– Det betyder väldigt mycket, säger hon.

Vad betyder det då att det bara är en maträtt som serveras nu?

– Det blir en negativ inställning. Det är gamla människor som levt och arbetat hela sitt liv som känner att det är ingen som lyssnar på oss. Det är inte människovärdigt, säger Monica Lund.

Många undrar varför

Lasse Andersson äter också ofta på äldreomsorgens restauranger och som många andra undrar han varför en maträtt tagits bort.

– Jag tycker det är underligt och onödigt.

Äldrenämnden menar att det är kockbrist, vad säger du om det?

– Det hade jag ingen aning om. De som jobbar här är väldigt bra.

Han menar att det borde finnas andra sätt att lösa problemet på.

– Det gynnar ju inte oss som är här och äter. Det är vi som får stå med det, säger Lasse Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.