Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet svarar distriktsläkare Karin Karlsson bland annat på frågan om det finns någon risk att de som lider av postcovid inte blir tagna på allvar. Foto: Irma Hellman/SVT

Distriktsläkaren: kunskapen om postcovid är fortfarande liten

Uppdaterad
Publicerad

De flesta som får diagnosen postcovid blir friska efter några månader men det finns de som har symptom under längre tid, enligt distriktsläkaren Karin Karlsson. Varför det är så – det vet inte ens vården utan det är bara forskning som kan ge det svaret.

Inom vården började man använda sig av diagnosen postcovid i slutet av 2020. Sedan dess är det ungefär 1 940 länsbor i Jönköping som sökt vård för och fått diagnosen postcovid.

Karin Karlsson är distriktsläkare och faktakoordinator för den regionala arbetsgruppen för kunskapsstöd för kvarstående symptom efter covid-19-infektion och enligt henne har patienterna som söker vård för postcovid olika besvär och olika mycket besvär. Men det finns några symptom som är mer vanliga än andra.

– Det är vanligt att man är väldigt fysiskt och psykiskt trött, att man har andningsbesvär eller lukt- och smakbortfall, säger Karin Karlsson.

Finns inga generella slutsatser

Hittills är det 611 personer under 2022 som sökt vård hos primärvården för postcovid. Inom vården förs ingen statistik över när patienter mår bra igen eller hur länge de var påverkade av postcovid. Därför går det inte att säga exakt hur många som lider av postcovid i dagsläget.

Enligt Karin Karlsson mår de flesta bra igen efter några månader. Eftersom symptomen varierar så mycket är det olika vård som erbjuds.

– För en del med lindrigare besvär ger vi råd och det kan handla om hur man ska öka sin fysiska aktivitet. Andra kan behöva hjälp av en sjukgymnast eller fysioterapeut, vi kan också erbjuda ett möte med en kurator eller psykolog.

I klippet svarar Karin Karlsson bland annat på frågan om det finns en risk att de som lider av postcovid inte blir tagna på allvar.

Postcovid

Postcovid står för ”postinfektiöst tillstånd efter covid-19”. Det är ett samlingsnamn för personer som har kvarvarande symptom efter en infektion. Det kan också handla om patienter med sviter av långvarig behandling inom intensivvården.

Symtomen varierar stort, men kan exempelvis vara svår trötthet och allmänt sämre hälsa. Det kan också handla om allvarligare symtom som störningar i det autonoma nervsystemet, nedsatt lungfunktion eller skador på inre organ.

En patient kan också ha flera symtom. Många symtom är också vanliga vid andra sjukdomar.

Postcovid förekommer hos både personer som haft svår sjukdom och bland dem som haft lindrigt sjukdomsförlopp. Både äldre och yngre drabbas, och även barn.

Källa: Socialstyrelsen

VANLIGA SYMPTOM VID POSTCOVID

  • Extrem trötthet
  • Andfåddhet och svårigheter att andas
  • Problem med minne och koncentration
  • Hjärtklappning och hög vilopuls
  • Lukt och smakförändringar

Källa: Doktor.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.