För Kevin och Celeste Soininen Carrasco betyder det mycket att ha kvar mammans konto på Facebook. Foto: SVT

Deras mamma dog – men finns kvar på sociala medier

Publicerad

När någon dör kan det vara svårt för de anhöriga att veta om den döde ska leva vidare på internet eller om kontona ska avslutas. Satu Soininen från Gislaved dog i somras och för att hålla minnet av henne vid liv har barnen valt att behålla hennes sociala konton.

– Mamma var en väldigt stor trygghet för mig och när jag går in där så känner jag lite av det hon gav mig, säger Kevin Soininen Carrasco.

För ett halvår sedan förlorade Kevin och Celeste Soininen Carrasco hastigt sin mamma efter en gastric by pass operation där hennes tarm började att läcka. Hon blev endast 38 år gammal. På Facebook finns hennes sida kvar än i dag och barnen har inte haft en tanke på att ta bort den, även om de skulle kunna eftersom de vet hennes lösenord.

– Vi tycker det är fint att det fortfarande finns något kvar som andra kan gå in och kolla på. Sedan är det fint att se hur omtyckt hon var för det är många som skriver, säger Celeste Soininen Carrasco.

Döden

Kan ta tid att stänga konton

Foto: SVT

För att stänga ned sociala konton utan den avlidnes lösenord krävs det att man som anhörig har en dödattest, men även då kan det ta tid. Enligt Svenska begravningsbyråers förbund finns det fall där det tagit flera år. Sedan en tid tillbaka tar många begravningsbyråer betalt för att stänga ned konton, allt från Facebook till dejtingssidor. Enligt Ulf Lernéus, förbundsdirektör för Sveriges begravningsbyråers förbund är det en tjänst som ökar.

– Det har blivit allt vanligare. Får vi inte frågan om sociala medier så ställer vi den oftast för vi vet att det kommer bli en viktig fråga för de efterlevande, säger han.

Kan skapa minnessidor

Vissa anhöriga väljer att låta sidorna göras om till minnessidor när någon dör. Det kan man också meddela exempelvis Facebook i förhand. Även då krävs det att en anhörig har lösenord till sidan och det är inte så vanligt.

Borde man ha lösenord till anhörigas sociala konton?

– Det skulle man definitivt ha för det viktigaste som jag brukar säga är att man kan hantera kontot och skriva där om man inte vill släcka ned det.

Vad tror ni att er mamma hade tyckt om att hennes sida finns kvar?

– Om det varit tvärt om hade hon nog inte velat ta bort en anhörigs sida, säger Celeste.

Och både Kevin och Celeste tror att hon hade skämts om hon sett hur mycket fint som skrivs om henne.

– Hon skäms säkerligen där uppe för att hon får så mycket uppmärksamhet. Hon var ju inte sådan som tyckte om det. Men därför är det här fint, säger Celeste.

De säger att många som de inte känner skrivit på hennes sida och det uppskattas.

– Det är kul att veta att hon var så omtyckt, säger Kevin.

Kommer ni ha sidan kvar?

– Jag tycker vi ska ha kvar den. Jag tycker det är jättefint och jag tror inte bara det hjälper mig utan andra också.

Viktiga tips

  • Spara gärna lösenord till anhörigas konto.
  • I förväg kan man meddela till exempel Facebook att sidan ska göras om till en minnessida eller tas bort när man dör. Även då behövs ett lösenord som de anhöriga kan använda.
  • Saknas lösenord kräver många sociala konton en dödsattest innan de stänger ned sidor.
  • Det finns sidor på nätet där man digitalt kan samla alla lösenord som underlättar för levande och döda.
  • De flesta begravningsbyråer hjälper till med att stänga av konton. Tjänsten kostar cirka 600 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Döden

Mer i ämnet