Dietisten Anna Hamilton i Jönköping kritiserar alternativ till kött som inte alltid innehåller tillräckligt med näringsämnen. Foto: SVT

Dietisten kritiserar produkter som ersätter kött: ”Går miste om viktiga näringsämnen”

Uppdaterad
Publicerad

Dietisten Anna Hamilton i Jönköping övertygas om att människor behöver äta kött, fisk, skaldjur och grönsaker. Hon är kritisk till produkter som är tänkt att ersätta bland annat kött.

Anna Hamilton ser risker med att äta produkter som ska ersätta bland annat kött, hon menar att produkterna kan sakna viktiga näringsämnen.

– Vi vet exempelvis att kvinnor i ung ålder får i sig för lite järn idag, om de personerna fortsätter att äta de här hel- och halvfabrikaten som ofta är veganska, så får de inte i sig de mängder av järn som de behöver, säger hon.

”Kan fraktas från andra länder”

Hon lyfter även aspekten att en del av de veganska och vegetariska varor som syns i butiker och är ett alternativ till bland annat kött kan ha transporterats från andra länder.

– Om det skulle vara på det sättet vet vi ju inte hur bra det blir för miljön, säger Anna Hamilton.

Hör Anna Hamilton berätta mer vad hon anser är viktigt att tänka på när det gäller kost i klippet ovan.

Vad är sant och vad är falskt om vegankost och träning?

Chatt: Hur ser dina matvanor ut? Äter du mer vegetariskt? 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.