REKO-ringen gör det möjligt att handla närproducerad mat direkt av producenten. Foto: SVT

Digital mattrend till Jönköping

Publicerad

Det har blivit allt vanligare att handla närproducerad mat via sociala medier. Och nu kommer trenden även till Jönköpings kommun, när en ny REKO-ring startas upp.

Tanken med en REKO-ring är att på ett enkelt sätt föra samman producenter och konsumenter av närproducerad mat. Syftet är att koppla bort så många mellanhänder som möjligt och även ge småproducenter möjlighet att sälja sina varor.

– Det handlar om personlig kontakt, att konsumenterna får ett ansikte på den som de handlar varorna av, säger Romy Ehnert, en av initiativtagarna till REKO-ringen i Jönköping.

Jönköping

Så går det till

Själva försäljningen går till genom att den som har lokalproducerad mat att sälja, lägger upp en annons i en grupp på social medier och konsumenterna hör av sig om de vill köpa. Efter det finns en bestämd tid och plats, då alla säljare och kunder möts upp för försäljning.

– Till en början planerar vi för en utlämningsdag i månaden, men det kan bli mer beroende på hur allt utvecklar sig, säger Romy Ehnert.

Producenten får bara sälja det den själv tillverkat eller producerat och måste finnas på plats vid själva utlämningsdagen. Det är producentens ansvar att alla lagar om livsmedel och skatter följs.

Stort intresse

Många har visat stort intresse för REKO-ringen i Jönköping. På bara en vecka har över 1 300 medlemmar gått med i gruppen på sociala medier och antalet ökar hela tiden. I mitten av maj hålls ett första informationsmöte och planen är att första utlämningsdag sker innan midsommar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jönköping

Mer i ämnet