Göta Hovrätt. Foto: Johan NIlsson / TT

Dömdes till fängelse för grovt rattfylleri – frias helt i hovrätten

Uppdaterad
Publicerad

När Mullsjöbon lämnade blodprov på polisstationen visade det en alkoholhalt på 3,04 promille. Jönköpings tingsrätt dömde honom senare till två månaders fängelse för grovt rattfylleri. Men när Göta hovrätt nyligen prövade ärendet friades mannen helt.

Det var i början på augusti förra året som två vittnen såg en man de uppfattade som berusad hoppa in i en bil i centrala Mullsjö. Vittnena tog en bild på bilen och åkte sedan från platsen för att handla.

När de ringde polisen blev de uppmanade att åka tillbaka, men bilen var då borta. Eftersom bilens registeringsnummer syntes på bilden och polisen efter en slagning tyckte att bilägarens son stämde in på signalementet åkte polisen hem till honom.

Stod på garegeuppfart

Bilen stod då på mannens garageuppfart och polisen uppfattade honom som berusad vilket senare slogs fast efter provtagning.

Men mannen förnekar brott. Enligt domen uppgav han att han inte kört bilen den aktuella dagen utan legat och sovit.

Mannen kunde inte lämna någon förklaring till hur bilen hamnat på hans garageuppfart.

”Han kan ha lånat ut den, men han minns inte att han gjorde det”, uppgav mannen enligt domen.

Enig hovrätt friade

Jönköpings tingsrätt dömde mannen mot sitt nekande till två månaders fängelse för grovt rattfylleri.

Men när han överklagade domen friar nu en enig hovrätt honom.

”Även om omständigheterna är besvärande för (mannen) har det emellertid inte i målet åberopats någon bevisning som styrker att han kört fordonet”, skriver Göta hovrätt i domen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer