Arkivbild. Foto: Jessica Gow / Janerik Henriksson / TT

Döms för att ha bundit benen på travhäst

Uppdaterad
Publicerad

En 27-årig man har dömts för brott mot djurskyddslagen. Mannen som arbetar med travhästar hade bundit bakbenen på en häst i samband med en transport på E4:an. Även företaget 27-åringen arbetar för döms till böter.

Polisen stoppade hästtransporten i höjd med Skärstad för drygt två år sen. När länsstyrelsen genomförde en kontroll upptäcktes att en av hästarnas ben var bundna med ett grimskaft.

Enligt domen höll mannen på att transportera hästarna från Solvalla till Malmö när han stoppades.

”En vanlig metod”

I förhör har 27-åringen uppgett att han bundit hästen för att den sparkade och han inte ville att den skulle skada sig.

”Detta är det säkraste sättet han känner till för att skydda hästarna och för att undkomma en olycka. Det är en vanlig metod”, uppgav mannen enligt domen.

Men eftersom det är förbjudet att binda benen på en häst döms mannen för brott mot djurskyddslagen. Han måste nu betala 40 dagsböter á 230 kronor.   

Eftersom 27-åringen varken hade med sig transportörsbevis eller kompetensbevis när han stoppades yrkade åklagaren även att företaget som han arbetar för skulle betala en företagsbot.

Bestred bot

Företaget bestred boten och menade bland annat att de trodde att 27-åringen hade ett kompetensbevis eftersom han arbetat med elitloppshästar utomlands.

Men Jönköpings tingsrätt menar att företaget ”inte gjort vad som skäligen kunnat krävas för att förebygga brottsligheten” och dömer därför dem att betala 10 000 kronor i böter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.