Under skogsbranden utanför Gislaved förra veckan flög Martin Andersson med sin drönare över området och letade efter glödhärdar. Foto: SVT/Scandinavian drone

Drönare används vid skogsbränder

Uppdaterad
Publicerad

När omfattande bränder härjade i landets skogar under förra veckan användes drönare för att snabbt lokalisera glödhärdar. Bland annat flögs en drönare över branden i Gislaveds kommun.

Drönare har blivit allt vanligare i flera olika branscher och för skogsbruket kan tekniken vara till stor hjälp vid exempelvis skogsbränder, uppger Patrik André som är enhetschef på Skogsstyrelsen i Jönköping. Värmekameror i luften används för att snabbare hitta glödhärdar och bränder som kan vara svåra för brandmännen på marken att upptäcka.

– Och för skogsägarna kan det vara bra även för eftersläckningen och se vad som händer efteråt, säger Patrik André.

Patrik André är enhetschef på Skogsstyrelsen i Jönköping. Foto: SVT

Flög över branden i Gislaved

– Vi var uppe och flög med vår drönare i samband med branden i Gislaved, berättar Martin Andersson som driver ett företag som arbetar med just drönarteknik.

Under förra veckan hjälpte han till vid flera skogsbränder som härjade i södra Sverige.

I klippet ovan kan ni se bilder från Martin Anderssons drönare under branden i Gislaved.

Risker

Finns det inte en risk att en drönare kan vara i vägen för vattenbombning och ambulanshelikopter?

– Jo definitivt. Det är därför det är väldigt viktigt att man koordinerar insatserna, att inte vem som helst går upp med en drönare och tänker att de ska hjälpa till. Detta är något som görs ihop med befälen på plats och med dem som leder insatsen, säger Martin Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.