Dubbeldäckare och fler snabbusslinjer i länet

Publicerad

Ny busslinje (500) mellan Jönköping och Värnamo, som ska trafikeras med dubbeldäckare, och fler snabbusslinjer. Det är två nyheter när upphandlingen av regionbusstrafiken i länet nu är klar.

Totalt har tolv anbudsgivare varit med i upphandlingen. Det blev Buss i väst AB och Karlssonbuss i Vaggeryd AB som kommer att trafikera länet de kommande 9,5 åren med start i juni 2020. Fordonsflottan kommer att bestå av bussar som drivs av biogas, biodiesel eller el.

– Det här är startskottet för ökad användning av biogas i länet och möjliggör etablering av fler publika tankställen i länet, säger Rune Backlund (C), ordförande i nämnden för trafik, infrastruktur och miljö i ett pressmeddelande.

Ny busslinje till Värnamo

I den nya upphandlingen kommer trafiken mellan Värnamo och Jönköping att stärkas med en ny linje, 500. Den kommer att trafikeras med dubbeldäckarbussar. Det kommer också att bli längre fordon med fler sittplatser och samtliga bussar kommer att utrustas med wifi, usb-laddare och barnstolar, cykelhållare och hjärtstartare.

– Fokus under kommande avtal kommer ligga på att utveckla trafiken så att fler kunder ska kunna välja att åka med regionbussarna samt att kunderna ska bli nöjdare, säger Rune Backlund.

Fler snabbusslinjer

I det nya avtalet görs också satsningar på fler snabbusslinjer.

– Under avtalstiden finns även möjlighet att kunna starta trafik på sträckor där det finns en efterfrågan på ett miljövänligt resalternativ, säger Christine Leppänen, trafik- och planeringschef på Länstrafiken.

Avtalet omfattar regionbusstrafiken i hela länet, samt stadstrafiken i Nässjö och Värnamo, samt option på stadstrafiken i Tranås.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer