• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Mikael Dellborg är professor och överläkare och är en av dem som gjort upptäckten om de fördubblade antalet hjärtebarn. Foto: Cecilia Hedström/Fredrik Sandberg/TT

2 000 barn föds med hjärtfel varje år

Publicerad

Ny forskning visar att det föds drygt 2 000 barn med hjärtfel varje år – en siffra som fördubblats på mindre än 20 år.

– En trolig förklaring är att vi hittar fler enklare hjärtfel idag, säger Mikael Dellborg, som är professor och överläkare.

Det är en forskargrupp vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset med Mikael Dellborg i täten som gjort den oväntade upptäckten. Underlaget kommer från omfattande data ut en mängd register, däribland patientregister.

– Det har alltid funnits statistik men vi har inte tittat närmare på det förrän nu, säger han om upptäckten.

Han poängterar att ökningen inte nödvändigtvis behöver innebära att barn i högre grad är hjärtsjuka utan att sjukvården idag har större möjligheter att upptäcka fler lindriga fall och därmed ställa diagnoser.

Påverkar ”vuxna hjärtebarn”

Att diagnostisera fler barn kräver uppföljning ända upp i vuxen ålder och Mikael Dellborg menar att det är just där svårigheterna ligger framöver.

– Det finns ett enormt behov att ta hand om de här patienterna i vuxen ålder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.