Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Enligt Peter Fransson är trafikpoliserna en viktig resurs när det gäller att hitta illegalt gods som transporteras längs E4. Hör honom berätta mer i klippet. Foto: Kristin Renulf / SVT

E4 viktig pulsåder för transporten av narkotika

Publicerad

Enligt en rapport om narkotikamarknaden i Sverige som Brottförebyggande rådet, BRÅ, nyligen publicerat, förs narkotikan in i landet i allt större partier och främst med hjälp av legala företag i godstrafiken. E4 är enligt polisen en viktig pulsåder för transporterna, med Jönköping som knutpunkt.

I början av coronapandemin märkte polisen i Jönköpings län av en minskning av narkotikainförseln. Men det blev en snabb återhämtning vilket bekräftar bilden att den legala godstrafiken är en stor del av införseln även av illegalt gods som narkotika.

– Och det rullar mycket på E4. Narkotika, brottslingar och vapen, säger Peter Fransson, gruppchef trafikpolisen Jönköping.

Jönköping har ett strategiskt läge i landet och är en knutpunkt för många större vägar där mycket godstransporter rullar. Därför har trafikpoliserna en viktig funktion när det gäller att hitta de illegala transporterna.

– Blir man kontrollerad blir det svårare. Det ska vara svårt att vara kriminell.

Tidigare mer riktat arbete

Före polisens omorganisation 2015 hade polisen i Jönköpings län ett mer riktat arbete mot kriminalitet på vägarna. Detta i form att ett projekt kallat E4-gruppen, som leddes av Peter Fransson. Den bestod av ett antal poliser som jobbade nattetid med att stoppa och kontrollera fordon.

Trots att projektet bedömdes som framgångsrikt och även gav ringar på vattnet i andra delar av landet, finns inte E4-gruppen kvar idag.

– Det sättet att arbeta på prioriteras kanske inte idag. Vi jobbar mer inriktat i problemområden och med områdespolisverksamhet och försöker störa ut på det sättet. Blir vi fler poliser kanske vi kan starta en sådan här riktad verksamhet igen, vem vet, säger Peter Fransson.

Men skulle inte det behövas eftersom godstransporter är en sådan stor del av införseln av exempelvis narkotika?

– Jag tror säkert att det skulle göra nytta. Men vi bedriver mycket annan bra verksamhet mot detta. 

En natt i november 2013 var SVT Nyheter Jönköpings team med E4-gruppen på uppdrag. Se inslaget nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
En natt i november 2013 var SVT Nyheter Jönköpings team med E4-gruppen på uppdrag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer