Rektorn Christin Lund och resurspedagogen Isse Brusbäck på Alfred Dalinskolan i Huskvarna. Foto: SVT/Linda Mathillas

Efter misstänkta mordet – Huskvarnas unga får fortfarande stöd

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen börjar rättegången i Jönköpings tingsrätt om det uppmärksammade misstänkta mordet i Huskvarna. Under sex rättegångsdagar kommer de två misstänkta tonårspojkarna få frågor om vad som egentligen hände den där kvällen i början av augusti.

Mordet på hemlösa Gica har präglat Huskvarna på flera sätt. Inför rättegången har SVT Nyheter Jönköping pratat med personer i skolans värld som fick en tuff roll med att bland annat möta den oro och rädsla som fanns efter dödsmisshandeln.

På Alfred Dalinskolan i Huskvarna, som ligger bara några hundra meter från platsen där det misstänkta mordet ägde rum, går många av Huskvarnas ungdomar. Där fick man hjälp av elevhälsan med kuratorer och skolpsykologer.

Fallet ”Gica”

– Det var naturligtvis chockartat och overkligt. Väldigt svårt att ta in, säger Christin Lund, rektor på skolan.

Fortsätter stötta

Än i dag arbetar skolan med att stötta de elever som känner ett behov.

– Överlag tror jag det finns ett lugn på skolan sedan finns det nog vissa elever som fortfarande är oroliga, säger Christin Lund.

Kommit varandra närmare

Isse Brusbäck är resurspedagog på Alfred Dalinskolan. Hon berättar att skolan lagt stort fokus på bland annat moral och etik efter händelsen.

– Jag tror att personalen har kommit varandra närmare och vågar ta tag i sådana här problem tidigare, innan det händer sådana här tragiska saker igen, säger Isse Brusbäck till SVT Nyheter Jönköping.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet ”Gica”

Mer i ämnet