I den första etappen byggs 2 000 kvadratmeter skolyta på skolgården vid Mogärdeskolan. Foto: Jenny Söderqvist, SVT

Efter förseningar – Vetlanda säger upp byggavtal

Uppdaterad
Publicerad

Vetlanda kommun häver avtalet med det byggföretag som fått i uppdrag att bygga om Mogärdeskolan, och kräver företaget på skadestånd. Orsaken är att tidsplanen för bygget inte har kunnat hållas.

– Under årets första månader har alla inblandade jobbat mot en tidplan som innebar en slutbesiktning av nybyggnationen den 4 april i år. Tidsplanen såg ut att hålla fram tills för några veckor sedan, när materielleveranser uteblev och arbetet stannade av, säger fastighetschef Joakim Öhman i ett pressmeddelande.

Ingen återkoppling

Ett nytt datum för färdigställande den 25 april höll inte heller, och på kommunen menar man att man de senaste veckorna har försökt få tag på entreprenören för en dialog utan att få någon återkoppling.

Därför kräver kommunen nu företaget på skadestånd. Utöver fullgörandegarantin på nästan sex miljoner kronor håller man inne betalningar på cirka sju miljoner kronor på fakturor för redan utförda arbeten.

Renovering försenad

Renoveringen av Mogärdeskolan, som är nästa steg i ombyggnaden, väntas nu bli försenad.

– Först måste vi avvakta den juridiska processen. Vi får inte inleda diskussioner med andra entreprenörer innan avtalet är hävt. Vi kommer också att behöva ha en dialog med alla andra inblandade, som underentreprenörer, säger Joakim Öhman.

SVT Nyheter Jönköping har sökt byggföretaget för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer