Efter flera hot mot både enskilda medarbetare och verksamheter i Sävsjö valde kommunen i slutet av förra veckan att hålla dörrarna till bland annat Hofgårdsskolan låsta, säger kommundirektören Jan Holmqvist. Foto: SVT

Hoten mot kommunen: Låsta dörrar även på måndagen

Uppdaterad
Publicerad

I slutet av förra veckan riktades hot mot både anställda och vissa verksamheter i Sävsjö. Hoten togs så allvarligt att kommunen valde att låsa dörrarna, till bland annat en skola. Dörrarna kommer att vara låsta även under måndagen.

Hoten blev kända i slutet av förra veckan och riktades både mot enskilda medarbetare och verksamheter i Sävsjö kommun. Till följd av det valde kommunledningen att hålla ytterdörrarna till Hofgårdsskolan, socialkontoret och kommunhuset låsta.

– Vi bedömer detta som allvarliga hot och vi kommer att ha låst fram till måndag, sa kommundirektör Jan Holmqvist i i fredags.

Sävsjö i stabsläge

Samtliga hot har polisanmälts och kommunen har gått upp i stabsläge och det var under ett stabsmöte i helgen som det togs beslut om att hålla dörrarna låsta även under måndagen.

– Vi ska ett nytt möte med staben under måndagsförmiddagen för att uppdatera lägesbilden, säger Pierre Klasson, kommunikationschef i kommunen.

Hoten som har uttryckts har väckt oro och många frågor. Drabbade personer har erbjudits stöd av kommunen och även fått personliga larm.

– Att stänga dörrarna på det här viset är en väldigt ingripande åtgärd faktiskt. Vi vill ju vara tillgängliga och finnas för alla, och det kommer vi att vara. Men för att ha kontroll över vem som rör sig var gör vi så här. Det är för att säkerställa tryggheten, säger Pierre Klasson.

Verksamheten kommer att pågå som vanligt och de som har behov av att komma i kontakt med verksamheterna kommer att ha möjlighet till det, skriver kommunen i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.