Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Per Eriksson (C), regionråd, pekar ut vårdcentralerna som ett viktigt område att fortsätta satsa på. Foto: Gustaf Söderström/SVT

Regionrådet självkritiskt till satsningen på vårdcentralerna – borde satsat ännu mer

Uppdaterad
Publicerad
Val 2022Valkompass

Primärvården har tagit över uppgifter från sjukhusen för att ge invånarna en mer nära vård. Men Per Eriksson (C), regionråd, medger att den styrande koalitionen borde ha säkerställt resurserna till vårdcentralerna för att klara de utökade arbetsuppgifterna.

I klippet hör du varför Per Eriksson är självkritisk till den tidigare satsningen på vårdcentralerna och nu vill tillföra ännu mer resurser.

Centerpartiet har under den senaste mandatperioden suttit med i den styrande koalitionen som under de senaste åren har tillfört ökade resurser till vården, bland annat med hjälp av ökade statsbidrag. Nu vill de fortsätta den satsningen.

– De viktigaste områdena för oss är primärvården, barn- och ungdomspsykiatrin och kompetensutvecklingen hos personalen, säger Per Eriksson (C), regionråd.

SVT har tidigare rapporterat om att läkare inom primärvården slagit larm om upplevd dålig arbetsmiljö och låg bemanning.

– Vi är inte i mål med saker som vi vill än, och det är därför vi vill tillföra mer resurser. Sen kämpar vi med ett underskott på personal, inte bara i vår region utan i hela landet, säger Per Eriksson (C), regionråd.

Vad är du mest nöjd med under mandatperioden?

Att vi har kommit så långt med våra hälsocenter, där kommun och region arbetar tillsammans med förebyggande hälsoarbete bland invånarna, säger Per Eriksson (C).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2022

Mer i ämnet