Foto: Arkivbild SVT

Efter kvarkautbrottet – kommunen stöttar ridklubb ekonomiskt

Publicerad

Efter att Jönköpings Fältrittklubb brottats med kvarka sedan sommaren och har tvingats hålla verksamheten helt stängd sedan jul, har Jönköpings kommun beslutat att ge klubben ekonomiskt stöd för att den ska överleva.

Det var i september som den första hästen insjuknade i den smittsamma sjukdomen kvarka på Jönköpings Fältrittklubb, JFK, och sedan dess har flera fall upptäckts. Delar av anläggningen har periodvis fått isoleras och sedan den 24 december har klubben varit helt stängt.

För Christine ”Kicki” Alm som är ordförande i JFK kommer bidraget från Jönköpings kommun som en skänk från ovan.

– Det här betyder att vi vinner tid. Den avbrottsförsäkring som vi har haft i 40 dagar är snart slut, men nu får vi ändå kompensation för det ekonomiska bortfallet, säger hon.

Tuff tid väntar

Totalt rör det sig om 288.000 kronor som Jönköpings kommuns kultur- och fritidsförvaltning beviljar JFK. Pengarna kommer att betalas ut utifrån antalet dagar som anläggningen är stäng, dock max fyra veckor efter det att föreningens ordinarie försäkring nått maxtak. Ersättningen är beräknad på 12.000 kronor per verksamhetsdag.

Men trots bidraget väntar en tuff tid för ridklubben som är Smålands största.

– Kvarkautbrottet har påverkat oss mycket och orsakat ett stort ekonomiskt bortfall, framför allt på slutet. Vi har över 500 ridande elever i veckan, vi har inte kunnat ha några tävlingar, inget café. Det blir många ringar på vattnet.

Finns det en risk att JFK tvingas stänga för gott?

– Jag är ändå positiv och tror att vi ska klara det här. Vi tittar på åtgärder vi kan göra framöver som till exempel höja avgifterna. Men där finns ju en smärtgräns. Vi får hitta fler inkomstkällor.

Inga fall just nu

För en och en halv vecka sedan behandlades tre av klubbens hästar för kvarka, men sedan dess har inga fler fall upptäckts. Provsvar väntas på storhästsidan och om de visar sig vara negativa hoppas Kicki Alm att ridlektionerna kan återupptas om cirka en vecka.

– Om det blir så är det jättevärdefullt. Men distriktsveterinären ska göra sin bedömning också.

Men hur det än går kommer kvarkautbrottet att vara kännbart hela det här året, säger hon.

– Det är jag säker på. Vi kommer inte kunna fortsätta utveckla anläggningen på det sätt som vi har påbörjat. Det här får bli ett mellanår helt enkelt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer