Maria Ström, måltidsutvecklare i Gislaveds kommun, drömmer om en framtid med 100 procent närodlad ekologisk mat. Foto: SVT/TT

Ekologiska maten ökar i de kommunala köken

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler kommuner i länet satsar på ekologisk och närproducerad mat i sina kök i dag. Men eftersom maten generellt sett kostar mer och budgeten är den samma ställer det höga krav på kockarna i de kommunala köken.

Vi besöker Ölmestadsskolan i Reftele i Gislaveds kommun. I matsalen är det hög ljudvolym i den lilla matsalen och det doftar lasagne. Sedan flera år tillbaka har kommunen jobbat med att föra in mer ekologisk och närproducerad mat på menyn.

– Del är väl bra, för att det känns bättre att äta maten om det är bra för miljön, säger Moa Westman som är elev på skolan.

Även Alice Strömer och Tindra Lövenblom som också går på skolan håller med. Men de säger att de inte känner någon skillnad på hur maten smakar.

– Nej, jag märker ingen skillnad med det känns bättre om det är bra för miljön, säger Tindra Lövenblom.

Ekologiska livsmedel ökar

I Gislaveds kommun finns 35 tillagningskök där 7.000 luncher görs från grunden varje dag. I dag är den totala inköpsvolymen för ekologiska livsmedel 37 procent och målet är 45 procent innan årsskiftet. Även andra kommuner i länet som vi varit i kontakt med säger att de i större utsträckning köper in ekologiska livsmedel i dag.

– Detta är inget som vi gjort från den ena dagen till den andra utan detta är en process som pågått i tio år, säger Maria Ström som är måltidsutvecklare i Gislaveds kommun.

Varför har ni mer ekologisk mat i era kök idag?

– Framför allt för att det är en bra djurhållning med ekologisk mat. Det är ju också för att det är en stor debatt om maten och att den påverkar klimatet, säger Maria Ström.

Den ekologiska maten kostar ju generellt mer. Innebär det att kostnaden ökar?

– Nej, vi jobbar med att använda oss av mer mat från växtriket, vi jobbar med att ha säsongsanpassad mat och så jobbar vi med att minska matsvinnet, men det är en utmaning för oss, säger hon.

För ni har inte fått mer pengar?

– Nej.

Ändrade reglerna

Tidigare har det varit svårt för mindre producenter från länet att vinna anbuden när kommunen upphandlar livsmedel eftersom de måste kunna leverera stora mängder. Men sedan ett tag tillbaka har Gislaveds kommun valt att ändra reglerna.

– Vi har ju brutit ner våt livsmedelsupphandling i kommundelar, så att den lilla lokala leverantören kan lämna på en kommundel. För den har kanske inte möjlighet att lämna större volymer som kan försörja hela vår kommun, säger Maria Ström.

Är det möjligt att ha hundra procent närproducerade ekologiska livsmedel i era kök idag?

– Nej, vi serverar 7.000 luncher per dag i kommunen och som det ser ut i dag hade det inte funnits möjlighet. Men det kanske går om tio år, det vore ju en dröm, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.