I Bjuv och Svalöv råder extremt hög brandrisk. Foto: TT

Eldning avråds på grund av stor brandfara

Uppdaterad
Publicerad

Det varma och torra vädret har medfört att brandfaran i skog och mark just nu är väldigt hög. Därför avråder räddningstjänsterna i Jönköpings län starkt från att elda med öppen eld.

Även skogsarbete eller annat arbete som kan medföra gnistbildning avråds. De närmaste dagarna kommer brandrisken i Jönköpings län vara fortsatt mycket hög.

- Vi ser med viss oro på de kommande dagarnas torka, säger Johan Nilsson som är räddningschef i beredskap för Jönköpings län

Den mycket höga brandrisken beror på att det under en längre tid regnat lite. Det i kombination med relativt kraftiga vindar kan ställa till det.

Men om det är så stor risk för bränder, varför införs inte eldningsförbud?

- Om vi inför ett eldningsförbud så vill vi att det kan hålla en lite längre tid. Hade vi vetat att det inte kommer regn nästa vecka hade det nog blivit eldningsförbud.

Brandflyget är uppe flera gånger per dag

Räddningstjänsten har i rådande läge ökat de resurser som larmas vid en misstänkt eller konstaterad skogsbrand. Även skogsbrandsflyget har utökat sina flygningar.

- Vi uppmanar alla att vara försiktiga och enbart grilla på säkra och iordningställda grillplatser samt undvika annan aktivitet där det finns risk att en eld sprider sig. Med tanke på att det även kommer blåsa rejält så kan en gnista eller glöd blåsa långt. En eld som sprider gnistor kan snabbt övergå i en okontrollerad brand, säger Johan Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.