Foto: SVT

Eldningsförbudet i länet hävs

Uppdaterad
Publicerad

Regnet de senaste dagarna har gjort att brandrisken i skog och mark har minskat. Därför har kommunerna i länet beslutat att häva eldningsförbudet från och med klockan 15 på tisdagen.

– Värdena är mer gynnsamma med låg eller minimal brandrisk och därför har vi tagit det här beslutet, säger Jonas Petri, som är räddningschef i beredskap.

Men trots att eldningsförbudet hävs vill han ändå uppmana till fortsatt försiktighet vid eldning och grillning i skog och mark.

– I vissa lokala områden är det fortfarande torrt.

Återinfört eldningsförbud

Det finns också risk att det torra vädret återkommer och då kan eldningsförbudet komma att återinföras i Jönköpings län.

– Den närmaste veckan ser vi inget som tyder på det, men efter det ser det ut att kunna bli varmare och torrare igen. Men det får vi ta ställning till då, säger Jonas Petri.

Brandflyget kommer ändå att fortsätta att flyga i länet. Men nu flygs slingorna i länet för brandflyget endast en gång om dagen. När brandrisken var som störst i maj flögs varje slinga två gånger om dagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.