Foto: TT

Eldningsförbudet skärps i Jönköpings län

Uppdaterad
Publicerad

Eldningsförbudet i Jönköpings län och Ydre kommun skärps nu. Det innebär att det endast är tillåtet att grilla i villaträdgårdar eller motsvarande.

Det råder redan eldningsförbud från och med tisdagen den 29 juni i Jönköpings län och Ydre kommun. Men från och med tisdagen så har har eldningsförbudet skärpts. Därmed är det inte längre tillåtet att grilla på allmänna grillplatser. Grillning är alltså bara tillåtet i villaträdgårdar eller motsvarande.

Enligt SMHI:s prognoser väntas extremt varmt och torrt väder under de kommande dagarna. Det innebär mycket stor brandrisk i länet. Bevakning sker dagligen med flyg på uppdrag av Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Rekordvärme 2018

Förbud mot öppen eld

Eldningsförbudet innebär att det är förbjudet att göra upp alla former av öppen eld utomhus.

Vid eldningsförbud gäller också förbud att använda fyrverkerier utomhus.

Undantag från eldningsförbudet, förutsatt att försiktighet iakttas, är användning av kol-, gas-eller elgrill, samt matlagning på gasolkök, i villaträdgårdar eller motsvarande.

Räddningstjänsten framhåller att arbete i skog och mark, som kan orsaka gnistor, kräver särskild försiktighet. Tillgång till släckutrustning bör finnas samt särskild bevakning bör utföras efter dessa typer av arbete, påminner Räddningstjänsten som också meddelar att rökning bör undvikas när man vistas i skog och mark vid hög brandrisk eller eldningsförbud.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rekordvärme 2018

Mer i ämnet