Foto: Jessica Gow TT / Emil Fagander

Billigare skolmat i Jönköpings län än rikssnittet

Uppdaterad
Publicerad

Kommunerna i Jönköpings län lägger mindre pengar på skolmaten än de flesta andra län i landet. Bara Östergötlands och Uppsala län betalar mindre för skolmaten per elev och år.

I Sverige är det sedan 1997 kostnadsfri skolmat som gäller för landets alla grundskoleelever. Men vad för typ av mat som serveras i skolan beror till stor del på var i landet man bor. Föreningen Frisk mat har sammanställt statistik från Skolverket som visar att det är stora skillnader på hur mycket Sveriges kommuner betalar för elevernas skolmat.

Jönköpings län under riksgenomsnittet

Genomsnittet i landet för en elev är 6 624 kronor per år – men skillnaderna är stora. I till exempel Jämtlands län där siffran är högst äter en elev för 9 000 kronor per år. I Jönköpings län är motsvarande siffra 5 800 kronor, samma kostnad som i Skåne och Södermanlands län.

De enda län där skolmaten är billigare än i Jönköpings län är Östergötlands och Uppsala län, där skolmaten kostar 5 100 respektive 5 400 kronor per elev och år.

”Skolmåltiden ska vara näringsrik överallt”

Frisk mat är en förening som arbetar för att maten inom skola, vård och omsorg ska vara näringsrik och aptitlig. Då maten finansieras av skattepengar menar föreningen att landet borde ta bättre tillvara på den möjligheten.

– Trots en generellt hög nivå är kvalitén på skolmaten tyvärr väldigt ojämn, säger Anna Lindelöw Mannheimer, styrelseordförande på Frisk mat, i ett pressmeddelande.

Föreningen poängterar att det inte borde spela någon större roll vart man är bosatt i landet – skolmåltiden ska vara god och näringsrik överallt.

– Idag är maten den största riskfaktorn till en för tidig död enligt Socialstyrelsen. Det är därför akut att se över hur alla tillgängliga medel utnyttjas för att motverka utvecklingen, säger Anna Lindelöw Mannheimer.

”Ingen pengafråga”

Frisk mat menar att bättre kvalité på skolmaten inte handlar om en pengafråga. Istället skulle de vilja se hur måltiden bör integreras mer i undervisningen.

– Inspiration, kunskap och riktlinjer är viktiga delar som alla kan bidra med att höja kvalitén på skolmåltiderna, säger Anna Lindelöw Mannheimer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.