Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I november minskade elförbrukningen i Jönköpings kommun med nästan 10 procent, jämfört med i fjol. I klippet berättar Inger Niss, ansvarsområdeschef Jönköping Energi, om vad Jönköpingsborna dragit in på mest. Foto: Anders Wiklund/TT & Pressbild / Jönköping Energi

Elförbrukningen i Jönköpings kommun har minskat med nästan 10 procent

Uppdaterad
Publicerad

Under november månad minskade elförbrukningen hos Jönköping energis kunder med 9,6 procent jämfört med förra året.

– Det är betydligt lägre förbrukning nu i år, säger Inger Niss som är chef för el- och stadsnät på Jönköping energi.

Under november förra året förbrukade Jönköping energis kunder, som innefattar större delen av Jönköpings kommun, 104 gigawattimmar. I år hamnade den siffran på 94 gigawattimmar. Det innebär en minskning på 9,6 procent.

Inger Niss tror att det är en medveten sänkning som beror på att kunderna har energieffektiviserat på grund av högre elkostnader.

Varmt väder

Trots att början av november var mildare än vanligt i år, var medeltemperaturen för månaden bara 1,3 grader högre än i fjol. Men även efter en så kallad temperaturkorrigering, har förbrukningen minskat.

– Om man skulle temperaturkorrigera så kanske det skulle röra sig om 8 procent minskning, säger Inger Niss.

Återkommande problem

Enligt Inger Niss kommer vi att stöta på liknande problem med höga elpriser och höga effekter i framtiden. Och trots att Jönköpingsborna minskat sin elförbrukning, är det bara 5 procent mindre än november år 2020.

I klippet ovan berättar Inger Niss mer om hur vi dragit ner på elen och hur det kommer att bli framåt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.