Bilden är en arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Elitidrottare döms för falskt körkort

Uppdaterad
Publicerad

En elitidrottare från Jönköpings län döms nu för brukande av falsk urkund efter att han avslöjats med ett förfalskat körkort. Straffet blir villkorlig dom och dagsböter.

Enligt domen upptäcktes det förfalskade utländska körkoret när elitidrottaren ansökte hos Transportstyrelsen om att få det utbytt.

Idrottaren har förnekat brott och hävdat att han inte förstått att körkortet var falskt. I förhör har han uppgett att han köpt körkortet på en fest utomlands av en person han menar arbetade på körkortsmyndigheten i det aktuella landet.

”Med anledning av de uppgifter han lämnat sätter tingsrätten inte någon tilltro till (idrottarens) påstående om att han trodde att det körkort han köpt var äkta”, skriver tingsrätten.

I domen framkommer också att idrottaren inte tagit några körlektioner eller genomgått något körkortsprov innan han fick körkortet utan att han tog lektioner efteråt.

Idrottaren döms till villkorlig dom och sammanlagt 6000 kronor i dagsböter.

Han är tidigare ostraffad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.