Andreas Grenthe och parkarbetaren Agneta Sidenvik är upprörda över att mängder av fimpar slängs på gator, torg och i sjöar. Foto: SVT/Johannes Tolf

Flyttat fimpproblem efter nya tobakslagen

Uppdaterad
Publicerad

Ungefär en miljard cigarettfimpar slängs varje år på gator och torg i Sverige. Det motsvarar ungefär 108 ton plast som hamnar i våra utemiljöer varje år. Detta enligt siffror från organisationen Håll Sverige rent.

Frågan är om den nya tobakslagen som infördes den 1 juli har förändrat nedskräpningen? SVT drog ut på stan i Jönköping och räknade fimpar och träffade flera personer som har åsikter och erfarenhet av nedskräpningen, se det i klippet ovan.

– Jag tycker att det är gräsligt, säger Andreas Grenthe, en av de personer som SVT talat med.

Förbjudet att röka på fler platser

Den nya lagstiftningen förbjuder rökning på en rad allmänna platser utomhus som affärsentréer, busshållplatser, perronger, inhägnade idrottsplatser, lekplatser och uteserveringar. Men en och halv månad efter det utökade rökförbudet införts slängs det fortfarande mängder av fimpar runt om i Jönköping, även på platser där det är rökförbud och det finns förbudsskyltar.

– Man tänker inte att det är skräp, det är inte medveten nedskräpning många gånger. Det är okunskap som bidrar till detta, säger Lena Stig på Naturvårdsverket.

Önskar fler platser att fimpa

I EU-direktivet om åtgärder för vissa engångsprodukter av plast införs ett producentansvar för fimparna.

– Det skulle också vara lättare att inte skräpa ner om det fanns fler platser att slänga fimpen på, säger Lena Stig.

Cigarrettfiltret består till stor del av en slags plast, cellulosaacetat, som precis som annan plast blir till mikroplast om den hamnar i miljön.

– Det tar ett till fem år att bryta ner en cigarettfimp till mikroplast.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.