Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Jag kom hit för att ge min familj en stabil tillvaro, säger Meryem Daoudi som har ett arbetstillstånd i Sverige. Hör henne oro om nya lagförslaget om lönekrav blir verklighet. Foto: Zahraa Abdul Reda/SVT

Städaren Meryems arbetstillstånd hotat av nya förslaget: ”Kom hit för att leva i trygghet”

Uppdaterad
Publicerad

Om regeringen skärper regler för arbetskraftsinvandring kommer det bli svårt för vissa anställda att vara kvar i Sverige. Meryem Daoudi som kom till Sverige för två år sedan från Marocko. Hennes arbetstillstånd hänger på en anställning hos städfirman Dreamclean. 

– Arbetare som kommer till Sverige är välutbildade och har bra intention och vilja att integrera sig i det svenska samhället, säger Meryem Daoudi. 

Regeringen vill skärpa villkoren för arbets­krafts­invand­ringen i Sverige för att bland annat minska missbruk av arbetskraftsinvandring till yrken där arbetskraft redan finns i Sverige.

För att få komma till Sverige från ett land utanför EU ska man enligt förslaget tjäna runt 33 000 kronor. I dag ligger nivån på 13 000 kronor i månaden.

Från flera branscher, som till exempel städbolag, har det uttryckts oro för att de nya reglerna kan göra det svårt att få tag på arbetskraft.

Hör om Meryems oro om nya lagförslagen blir aktuella i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.