Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Axel Ros, chefsläkare i Region Jönköpings län, Axel Ros, utesluter inte att beskedet kan komma att röra fler patientgrupper framöver. Foto: Kristin Renulf / SVT

Enbart fullvaccinerade får arbeta nära infektionskänsliga patienter

Uppdaterad
Publicerad

Region Jönköpings län har beslutat att enbart fullvaccinerad personal får arbeta nära särskilt känsliga patienter. Beslutet gäller från och med onsdagen och tills vidare.

Beslutet innebär att den som arbetar i verksamheter som vårdar dialyspatienter och vissa cancerpatienter inte får arbeta nära patienter om hen inte är fullvaccinerad mot covid-19, eller har haft konstaterad covid-19 under de senaste sex månaderna.

– Det är relativt få verksamheter som berörs och jag tror att det finns en förståelse för det här beslutet hos våra medarbetare, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Mats Bojestig, i ett pressmeddelande.

Kan bli svårt sjuka trots vaccin

Anledningen till att beslutet enbart berör vissa verksamheter beror på att patienterna, på grund av sin sjukdom eller behandlingen mot den, löper särskilt stor risk att bli allvarligt sjuka i covid-19. De kan också ha sämre skyddseffekt av vaccinet.

Axel Ros, som är chefläkare i Region Jönköpings län, utesluter inte att beskedet kan komma att röra fler patientgrupper framöver.

– Vi håller öppet för det kan man säga. Om samhällsspridningen ökar kan vi bli tvungna att tänka om. Vi kan också komma till ny kunskap som har med sjukdomen, vaccinet och känslighet för sjukdom att göra och då får vi förstås ändra oss.

Enstaka kortare kontakter på till exempel vårdcentral eller akutmottagning bedöms inte innebära samma risk som vid inneliggande vård eller upprepade nära kontakter.

  • Onkologavdelningen med tillhörande dagvård på Länssjukhuset Ryhov.
  • Hematologavdelningarna med tillhörande dagvård på Länssjukhuset Ryhov, Höglandssjukhuset och Värnamo sjukhus.
  • Dialysavdelningarna på Länssjukhuset Ryhov, Höglandssjukhuset och Värnamo sjukhus.
  • SSIH-verksamheten (specialiserad sjukvård i hemmet) i Region Jönköpings län

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona Jönköping

Mer i ämnet